» » Profiel
 
Profiel
Geboortedatum: 2 juli 1985
Nationaliteit: België
Lengte: 1,84 m
Gewicht: 78 kg.
Woonplaats: Sint-Martens Bodegem
Prof sedert: 2008

Teams:

 • 2019: Movistar Team
 • 2018: BMC
 • 2015 - 2017: Lotto - Soudal
 • 2012 - 2014: Lotto - Belisol
 • 2010 - 2011: Omega Pharma - Lotto
 • 2008 - 2009: Silence-Lotto
 • 2007: Davitamon - Win for Life - JV
 • 2005 - 2006: Bodysol - WfL - JV
 • 2004: Jong Vlaanderen 2016
 • 2003: Sweet Paradise - Quick.Step
 • 2001 - 2002: Mez Team Belgium

In 2001 maakte Jürgen de overstap naar het Mez Team Belgium, op dat ogenblik de beste jeugdploeg van het ganse land. Hij maakte er meteen furore en behaalde dat jaar elf overwinningen. In Torhout werd hij Belgisch kampioen tegen de chrono en werd dat jaar ook nog eindwinnaar van de Rondes van het Meetjesland en Antwerpen. Daarnaast schreef hij ook nog de interclubwedstrijd te Kalmthout op zijn naam.

Belgisch kampioenschap tijdrijden
Belgisch kampioen tijdrijden
Op het podium met Nicolas Maes (2de) en Jelle Vanendert (3de)

Door deze schitterende resultaten mocht Jürgen met veel vertrouwen de stap naar de juniores zetten. Als eerstejaars behaalde hij 'slechts' 2 overwinningen, maar pakte in Willebroek wel de tricolore trui op de weg !!! Meteen zijn tweede nationale titel in evenveel jaar. Hij reed een superregelmatig seizoen met 28 top10 plaatsen en een oververdiende selectie voor het Wereldkampioenschap in eigen land te Zolder. Hij vormde er de selectie met zijn ploegmaats Nic Ingels, Gianni Meersman en Bert De Backer en eindigde na een aanvallende race mooi als 49ste.

2-daagse Heuvelland
3de tijdrit 2-daagse van het Heuvelland (WB)
1ste Thomas Dekker - 2de Jukka Vastaranta

W.K. Zolder
W.K. te Zolder - 4 Mez Team renners met Johan Museeuw
Jürgen - Bert De Backer - Nic Ingels - Gianni Meersman

Eind 2002 hield het Mez Team ermee op en versaste Jürgen naar Sweet Paradise - Quick.Step, het junioresteam van het grote Quick.Step-Davitamon. Dat jaar mocht hij zevenmaal het bloemenmeisje kussen en reed hij 38 maal binnen de top10. Jürgen werd o.a. eindwinnaar van de Münsterland Tour, waar hij ook nog een etappe en de tijdrit won, een etappe in Luik-La Gleize en een etappe in de Tour de l'Abitibi in Canada. Ook op het Wereldkampioenschap tekende hij opnieuw paraat, in het Canadese Hamilton eindigde Jürgen als 81ste.

Luik - La Gleize
Leider in Luik - La Gleize

Over naar de beloften dan, wat gecombineerd moest worden met universitaire studies Lichamelijke Opvoeding. Dit zorgde elk jaar voor een latere start van de voorbereiding en een lange onderbreking in de zomer. Jürgen maakte zijn beloftendebuut bij GSIII Jong Vlaanderen 2016, onder de hoede van Andy Missotten en zou er uiteindelijk blijven tot aan zijn profdebuut ! Bij zijn beloftendebuut werd Jürgen Vlaams-Brabants kampioen tijdrijden en won hij ook een etappe in de Ronde van Namen.

B.K. tijdrijden
Beloftendebuut bij Jong Vlaanderen 2016

In 2005 werd Jong Vlaanderen 2016 omgedoopt tot Bodysol - Win for Life – Jong Vlaanderen en was er met de Gooikse Pijl maar één bloemtuil voor Jürgen weggelegd. Hij maakte wel een opgemerkt debuut tussen de profs, met o.a. een 4de plaats in een etappe van de Ronde van België en een 8ste stek in de Grote Sluitingsprijs Putte-Kapellen.

Gooikse Pijl
Winst in de Gooikse Pijl

Het daaropvolgend seizoen werd wel een ‘Grand Cru’ met 5 overwinningen, maar vooral 42 top10 plaatsen ! Jürgen won etappes in de Rondes van Namen, Normandië, Loir et Cher en werd ook Vlaams-Brabants kampioen. Hij behaalde ontelbare ereplaatsen in klassiekers, nationale en internationale ronden, werd o.a. 8ste op het B.K. en 11de in Parijs-Brussel ! Eind 2006 mocht Jürgen dan ook reeds een voorcontract ondertekenen met Davitamon-Lotto, waar hij in 2008 zijn profdebuut zou maken.

P.K. Vlaams-Brabant
Kampioen van Vlaams-Brabant

In 2007 volgde dan de bevestiging met vier overwinningen en een schitterende zege in Parijs-Tours Espoirs. Jürgen reed opnieuw 35 maal de top10 binnen en deed overal mee voor de vette prijzen. De vetste prijs veroverde hij ongetwijfeld eind juni, waar hij slaagde voor zijn eindexamens en zijn universitair diploma op zak mocht steken !

Parijs-Tour Espoirs
Prachtige zege in Parijs-Tours Espoirs

Parijs - Tours Espoirs
Op het podium met Alessandro Petacchi

2008 werd dus het jaar van de waarheid en hoe ! Jürgen kwam langs een immens grote poort binnen bij de profs en behaalde in zijn debuutjaar meteen 7 overwinningen ! Reeds bij zijn eerste wedstrijden deed hij volop mee voor de zegebloemen, doch het was wachten op zondag 29 juni, vooraleer hij een eerste maal met de bloemen mocht zwaaien. Hij had zijn eerste profoverwinning wel uitgekozen, in Knokke-Heist kroonde hij zich meteen tot Kampioen van België en mocht dus een jaartje pronken in de tricolore trui.

Belgisch kampioen
Belgisch kampioen te Knokke-Heist

Met die driekleur om de lenden was hij niet meer uit de spits van de wedstrijden weg te slaan en behaalde nog 6 overwinningen. Hierbij zat nog een rit in de Ronde van Polen (Pro Tour) en een etappe in de Franco-Belge, waar hij tot in de slotetappe nog de leiderstrui droeg. 2008 bracht Jürgen niet minder dan 47 top10-plaatsen, kortom een nooit gezien droomdebuut...

Eneco Tour
Winnaar van het puntenklassement in Eneco Tour

Ronde van Polen
Ritwinst in de Ronde van Polen

2009 zou het seizoen van de bevestiging worden, doch een flinke dosis pech strooide heel wat roet in het eten.

Het begon al met een valpartij in de Ronde van Qatar, doch een voedselvergiftiging in de Ruta del Sol gaf de conditie een klinke knauw. Alles leek toch nog in orde te komen voor de drukke aprilmaand, doch een valpartij in de spurt van Dwars door Vlaanderen besliste daar anders over. Jürgen reed die dag de ganse dag in de spits, doch de val noopte hem even later tot drie weken rust...

Het verdere seizoen zou gekenmerkt worden door telkens net niet... Jürgen deed praktisch overal mee voor de zegebloemen, doch moest uiteindelijk tevreden zijn met 31 top10-plaatsen. Hierbij zaten tweede plaatsen in de 4-daagse van Duinkerke en de Ronde van Polen.

null
Aan de start van Milaan - San Remo

null
Pech - rode draad doorheen het seizoen

In 2010 was Jürgen van de eerste pedaaltrap present ! Hij kende een ideale voorbereiding en stak in de Tour Down Under meteen het jongerenklassement op zak. Met een 2de plaats in de koninginnenrit van de Ronde van de Algarve, trok hij naar het Belgisch openingsweekend, waar hij bijzonder sterk voor de dag kwam. In de Omloop Het Nieuwsblad had hij tot op 5 km van de finish uitzicht op het podium en in een heroïsche Kuurne-Brussel-Kuurne finishte Jürgen als 15de.

null
Jongerenklassement in Tour Down Under

null
Bijzonder sterk in Belgisch openingsweekend

Ook in Gent-Wevelgem mengde Jürgen zich volop in de debatten en eindigde uiteindelijk knap als zesde. Meteen was hij klaar voor zijn allereerste Tour de France ! Zijn allereerste Tour bracht prachtig tot een goed einde. En helemaal niet anoniem ! In de Belgische Ardennenrit reed hij de ganse dag voorop en werd door een vreemde jurybeslissing van zijn allereerste groene trui gehouden. In die drie weken knalde Jürgen vijf maal in de top10 en arriveerde uitstekend in Parijs. De tijdrit op de voorlaatste dag werd hij 18de en de slotsprint op de Champs Elysées bracht hem een vierde stek !

null
Tour de France door de Ardennen - Ganse dag in de aanval

De toon was meteen gezet voor een sterk najaar, spijtig genoeg zonder overwinning. De Eneco Tour bracht hem vier top10-plaatsen en de Memorial Rik Van Steenbergen een derde plaats. Oververdiend werd Jürgen geselecteerd voor het W.K. te Melbourne, waar hij een pak werk verzette voor kopman Philippe Gilbert.

null
Eerste profwereldkampioenschap in Melbourne !

Het seizoen 2011 stond vooral in het teken van werken voor de kopmannen Philippe Gilbert (die een fenomenaal jaar reed) en spurter André Greipel.

Niettegenstaande mocht Jürgen zijn eigen kans gaan in het voorjaar en deed dit opnieuw met verve ! In een loodzware Omloop Het Nieuwsblad was hij één van de smaakmakers en finishte op een heel knappe 9de plaats ! De daaropvolgende weken ging Jürgen op zijn elan door, met als hoogtepunt een schitterende 2de stek in de E3-Prijs Vlaanderen, waar hij enkel moest buigen voor de ongenaakbare Fabian Cancellara !


2de in de E3-Prijs Vlaanderen na Fabian Cancellara

De toon was meteen gezet voor Parijs-Roubaix, waar hij uitgespeeld werd als absolute kopman. En met recht en rede ! Niettegenstaande een flinke dosis pech bleef Jürgen tot in de finale op de voorposten en eindigde op een bijzonder knappe 14de plaats !


Kopman en 14de in de helleklassieker !

Na een korte rustpauze ging het richting zijn 2de Tour de France, waar Omega Pharma – Lotto uitstekend voor de dag kwam ! Jürgen kweet zich elke dag uitstekend van zijn taak voor Gilbert & Greipel en haalde probleemloos de Champs Elysées.

Traditioneel komt Jürgen in het najaar altijd bijzonder sterk voor de dag en ook in 2011 was dit niet anders. Die felbegeerde eerste overwinning zag hij, in de laatste bocht van de slotetappe van de Eneco Tour, in rook opgaan waar hij een zekere zege verspeelde door materiaalpech.


Slotrit Eneco Tour - Overwinning strandt in de laatste bocht

De conditie was echter op en top, wat Jürgen bewees met een knappe 6de plaats in de Vattenfall Cyclassics en een 4de in de GP Montreal, wat hem een 2de selectie voor het profwereldkampioenschap opleverde.


GP Montréal - In het spoor van Philippe Gilbert prachtig 4de !

Ook in de regenboograce te Kopenhagen zagen we Jürgen schitteren, om finaal nipt het podium te missen en op een schitterende vijfde plaats te eindigen !


Een afsluiter om U tegen te zeggen !
5de op het Wereldkampioenschap te Kopenhagen

In 2012 gingen de wegen van Omega Pharma & Lotto uiteen en trok Jürgen mee naar Lotto-Belisol.

JR ging er als absolute kopman voor de voorjaarsklassiekers uitgespeeld worden, maar dat liep compleet anders. In de Tour Down Under ging Jürgen zwaar tegen het asfalt en zag zijn voorjaar in rook opgaan. Het werden maanden van veel ziekenhuisbezoek, bang afwachten, hard revalideren, om pas op 15 mei terug in competitie te treden !

Het zat meteen snor met de conditie, begin juni behaalde hij zijn eerste overwinning in de Ronde van Luxemburg en werd opnieuw geselecteerd voor de Tour de France.


Winst in de Ronde van Luxemburg

In de Tour zette hij de trend verder en mocht opdraven op de Olympische Spelen in Londen, waar hij een schitterende race reed. Jürgen had tot aan de finish uitzicht op het podium, finishte uiteindelijk als 7de en nam zo een Olympisch diploma mee naar huis !

In het najaar werd Jürgen opnieuw geselecteerd voor het wereldkampioenschap en leidde er Philippe Gilbert naar de wereldtitel. Daarna reed hij de pannen van het dak in de Franco-Belge, waar hij de openingsetappe en het eindklassement op zijn naam schreef !


Rit- en eindwinst Franco-Belge

Het seizoen werd weliswaar afgesloten met een negatieve noot, een sleutelbeenbreuk in Binche-Doornik-Binche, maar deed het beste vermoeden voor een sterk seizoen 2013.

In 2013 was JR meteen op het appél ! In de 5de etappe van de Ronde van de Middellandse Zee was het meteen bingo en de Belgische opener, de Omloop Het Nieuwsblad, finishte hij knap als 8ste. Jürgen betwistte dit jaar voor het eerst Tirreno-Adriatico en deed het daarin uitstekend. In de loodzware voorlaatste etappe eindigde als prachtig als 8ste, waarmee hij meer dan ooit klaar was voor een sterke aprilmaand.

Ronde van Middellandse Zee
Overwinning in de slotrit Ronde van de Middellandse Zee

Niettegenstaande een flinke dosis pech liet de bevestiging niet op zich wachten. Toen hij in de finale van ‘Vlaanderens Mooiste’ alleen in de spits verscheen, kon enkel nog het duo Cancellara en Sagan hem remonteren. Jürgen finishte dus schitterend als derde in de Ronde van Vlaanderen en was klaar voor een sterk vervolg.

Ronde van Vlaanderen
Schitterend 3de in ‘Vlaanderens Mooiste’

Pech was de rode draad doorheen dat ander monument, Parijs-Roubaix, waarin JR met een 43ste stek tevreden moest zijn. Na een verdiende rustperiode, gooide een valpartij in de Ster ZLM roet in het eten. JR finishte daarin nog wel als 8ste, maar trok toch gehavend naar de Tour de France, alwaar hij schitterend werk verrichtte voor kopman André Greipel. Jürgen bracht opnieuw zijn Ronde tot een goed einde en pakte in het najaar nog enkele knappe ereplaatsen. Zo finishte hij nog als 4de in de GP Plouay en 14de in de GP Montréal.

JR werd in 2014 opnieuw uitgespeeld als absolute kopman voor de voorjaarsklassiekers en hij nam alvast een knappe start in de Tour Down Under en de Ronde van Qatar. Jürgen streed in het Vlaamse voorjaar constant op de voorposten. Zowel in de Omloop Het Nieuwsblad (13de), E3-Prijs Vlaanderen (12de) en Gent-Wevelgem (10de) wist hij een knap resultaat uit de brand te slepen.

De pech sloeg echter weer toe in ‘Vlaanderens Mooiste’, waar JR vroegtijdig werd uitgeschakeld door een valpartij en meteen enkele weken buiten strijd was. Bij zijn wederoptreden startte de aanloop naar de Tour de France, die hij opnieuw tot een goed einde wist te brengen.

In het najaar werd er nog een knappe 10de plaats in de GP Plouay genoteerd, maar bleef JR toch ietwat op zijn honger zitten. Dit resulteert in een gewijzigde aanpak voor het seizoen 2015, waarin voor het eerst geen Tour Down Under op het programma staat.

In 2015 koos Jürgen voor een andere aanpak. Voor het eerst stond geen Tour Down Under op het programma en werd ook de Tour de France van het programma geschrapt.

Die wijziging legde hem alvast geen windeieren, want JR kwam uitstekend voor de dag in de voorjaarsklassiekers. De Belgisch openingsweekend moest hij nog missen door ziekte, maar in de belangrijke maart-april periode was hij alom vertegenwoordigd.

In 'La Primavera' finishte hij knap als 11de, gevolgd door 2 zevende plaatsen in de E3-Prijs Vlaanderen en Gent-Wevelgem. In laatstgenoemde race reed hij in apocalyptische weersomstandigheden 45 km alleen in de spits en werd pas op 15 km van de finish ingerekend. De Ronde van Vlaanderen bracht hem een prachtige 8ste stek en ook in Parijs-Roubaix streed Jürgen in de spits. Hij trok in de finale de solotoer op en werd pas na 'Carrefour de l'Arbre' tot de orde geroepen.

Na een rustperiode behaalde hij een 2de en 6de stek in de Tour de Suisse en was hij klaar voor het Belgisch kampioenschap in Tervuren. JR reeds aldaar de ganse dag in de spits en enkel Preben Van Hecke kon uit een vroeggevormde kopgroep in zijn wiel blijven. Jürgen stak reeds één hand uit naar een 2de driekleur bij de profs, maar moest in de eindspurt het onderspit delven. Die zilveren plak werd meteen zijn grootste ontgoocheling in jaren...

In het najaar kwam hij opnieuw start voor de dag met een 5de plaats in de GP Plouay en eindigde hij elke rit in de Tour de l'Eurométropole binnen de top 7 ! Hij finishte aldaar 3de in het eindklassement en stak het puntenklassement op zak.

Voor het seizoen 2016 opteert Jürgen voor dezelfde aanpak, dus geen Tour Down Under, maar een aanloop via Mallorca en de Algarve.

In 2016 liet Jürgen de Tour Down Under opnieuw links liggen en kwam uitstekend voor de dag in de voorjaarsklassiekers.

Die felbegeerde grote klassieker werd ei na zo binnengehaald in Milaan – San Remo, waar JR in de eindspurt enkel Arnaud Demare en Ben Swift moest laten voorgaan. Een schitterende derde plaats dus in ‘La Primavera’ !

Milaan - San Remo

Die trend werd verdergezet in Gent-Wevelgem (7de) en de Ronde van Vlaanderen (17de), waarna een korte rustperiode volgde. JR trok voor de eerste maal naar de Giro, waar hij de spurttrein van André Greipel in goede banen moest leiden.

Hierna volgde een bijzonder sterke Ronde van Zwitserland, waarin hij in de proloog enkel voor Fabian Cancellara moest buigen. Eén dag later finishte Jürgen als 5de en werd hij leider in de Tour de Suisse ! Er volgde nog een 5de en 9de plaats, waarmee een hoofdrol in het Belgisch kampioenschap weggelegd leek.

Tour de Suisse

Dat B.K. werd verreden over het selectief parcours van de Lacs de l'eau d'Heure en had voor Jürgen een prachtige 4de plaats in petto. Na één jaartje onderbreking wachtte opnieuw de Tour de France en was het opnieuw werken geblazen voor André Greipel. JR wist ook deze Tour volledig tot een goed einde te brengen en was opnieuw klaar voor een traditioneel sterk najaar.

Het grote doel daarin was het Wereldkampioenschap in Qatar en in de laatste voorbereidingswedstrijden was Jürgen beresterk. Op het W.K. was hij present in de eerste waaier van 24 renners, die mocht strijden voor de regenboogtrui. Tom Boonen werd het speerpunt in de sterke Belgische ploeg en het was JR die in de slotkilometer de ontsnapte Tom Leezer wist in te rekenen. Boonen pakte brons en Jürgen finishte prachtig als 14de.
» » Follow JR on Twitter !
 
 
» » Wheely on the wall !