» » Nieuwsarchief
 
20/07 Pierrick Fédrigo beste in 16de etappe Tour
Ook het derde luik in de Pyreneeën kondigde zich opnieuw als loodzwaar aan. Net voor de tweede rustdag reden de renners van Bagnères-de-Luchon naar Pau, over net geen 200 km. Vanaf de start werd er flink geklommen met eerst de Peyresourde, een col van eerste categorie. Daarna volgen de Aspin (1e cat.), Tourmalet (BC) en Aubisque (BC). Deze laatste kolos lag wel op 60 kilometer van de streep.

Het werd een bijzonder geanimeerde rit. Onmiddellijk na de start werd er oorlog gemaakt en vooral de beklimming van de Peyresourde bracht spektakel. Het peloton viel in ontelbaar veel groepjes uitéén en pas bij de beklimming van de Tourmalet werd de situatie in een definitieve plooi geplaatst.

Op die mytische klim vormde zich een kopgroep van tien renners en aan de voet van de Aubisque volgde het peloton op 6'30”. De koplopers reden op de Aubisque nog drie minuten verder weg van het peloton en doken met een geruststellende 10' kloof naar Pau. De Spanjaard Barredo gooide daarop reeds op 45 km van de finish een troefkaart op tafel en begon aan een lange solotocht richting finish.

Barredo stak reeds één hand uit naar de overwinning, doch onder de rode vod werd hij teruggegrepen door zijn eerdere metgezellen en volgde een spurt. Het was uiteindelijk de Fransman Pierrick Fédrigo (Bbox) die aan het langste eind trok. Jürgen finishte in de bus als 136ste.

Alberto Contador blijft in het geel.
 
[Terug naar archief]
» » Follow JR on Twitter !
 
 
» » Wheely on the wall !