» » Nieuwsarchief
 
22/07 Tour - Pierre Roland beste op Alpe d'Huez
De laatste Alpenetappe was kort maar bijzonder krachtig ! De renners moesten slechts 109 km tot een goed einde brengen, met start in Modane Valfréjus en finish bovenop het legendarische Alpe-d'Huez. Na amper 14 km doemde reeds de Col du Télégraphe (1ste cat.) op, waarna de renners onmiddellijk doortrokken naar de Galibier (buiten cat.). Na een lange afdaling tot in Bourg d"Oisans, volgde de laatste col van deze Tour, de slotklim naar Alpe-d’Huez (buiten cat.).

14 renners maakten van de aanloop naar de Télégraphe gebruik om enige voorsprong te nemen. Zij begonnen met 2 bonusminuten aan die klim van eerste categorie, maar ook in het peloton was het alle hens aan dek.

Titelverdediger Alberto Contador, die gisteren op de Galibier een ferme tik kreeg, reed weg van het peloton en kreeg de andere klassementsrijders in het wiel. De Spanjaard trok echter hard van leer, zodat enkel Andy Schleck & Cadel Evans in zijn spoor bleven. Evans zou evenwel wegvallen met mechanische problemen en net voor de top van de Télégraphe verscheen Contador in de spits.

Het duo Contador / Schleck zette hun opmars verder op de Galibier en zij hadden het gezelschap van een ander tweetal, nl. Riblon en Rui Costa, die als enigen konden overleven van de vroege vlucht. Een eerste achtervolgend groepje met o.m. Evans volgde daar op 45”.

In de afdaling van de Galibier kwam superdaler Sanchez vooraan aansluiten, maar net aan de voet van Alpe-d’Huez werd de groep nog aangedikt tot zo’n 40 renners. Aan de eerste bocht ontbond Contador opnieuw zijn duivels en hij leek op weg naar de zege. Dat was echter buiten het duo Sanchez & Rolland gerekend, die op 2 km van de finish bij Contador kwamen. De Fransman Pierre Rolland (Europcar) schudde de Spanjaarden Samuel Sanchez (Euskatel) en Alberto Contador (Saxo Bank) nog af en pakte met kleine voorsprong de zege. Jürgen arriveerde ook vandaag met de bus en finishte als 115de.

Andy Schleck (Leopard) start morgen als leider in de beslissende tijdrit te Grenoble, zijn broer Frank is 2de op 53”, de Australiër Cadel Evans (BMC) start als derde op 57” van de Luxemburger.
 
[Terug naar archief]
» » Follow JR on Twitter !
 
 
» » Wheely on the wall !