» » Nieuwsarchief
 
20/07 Tour de France - 2de ritzege Boasson Haagen

De Tour de France nadert zijn ontknoping. Vandaag doken de renners de Alpen in en maakten ze een ommetje naar Italië. De 17de etappe was 179 km lang en ging van start in Gap. Het zwaartepunt van de rit kwam halverwege, met de beklimmingen van Côte de Sainte-Marguerite (3de cat.), Montée de Briançon (3de cat.), Col de Montgenèvre (2de cat.) en de klim naar Sestrières (1ste cat.). Na de 46 km lange afdaling vanuit Sestrières, volgde met de Côte de Pramartino (2de cat.) de laatste hindernis. Hierna ging het nog 8 km in dalende lijn tot de finish in Pinerolo.

Onmiddellijk na de start kregen we 10 koplopers en zij liepen uit tot 40". In tegenstelling tot gisteren leek de goede ontsnapping dus al vroeg vertrokken, maar toch volgde na 40 km wedstrijd de algemene hergroepering. De vlucht die onmiddellijk daarop volgde kende meer succes, in twee schuifjes ontstond een kopgroep van 14 man en zij kregen wel een vrijgeleide. Net als gisteren ging het opnieuw pijlsnel, het eerste uur werd aan 51,3 km/u gemiddeld afgewerkt.

De 14 kopmannen kregen zonder al te grote problemen een voorgift van 5' en klokten op de top van Sestrières af op een maximale bonus van 8". Het peloton moeide zich dus ook vandaag niet met de zegestrijd en net voor de top reed de Ruben Perez Moreno weg uit de kopgroep.

De Spanjaard hield in zijn eentje stand in de afdaling en begon met 40” voorsprong aan de Côte de Pramartino. Op die laatste klim werd hij bijgebeend en achtergelaten door het duo Sylvain Chavanel / Edvald Boasson Haagen, waarna laatstgenoemde solo begon aan de gevaarlijke afdaling richting Pinerolo.

Daarin reed de jonge Noor alsmaar verder weg van zijn naaste concurrenten en pakte aan de finish zijn tweede ritzege in deze Tour ! De Nederlander Bauke Mollema (Rabobank) en de Fransman Sandy Casar (FDJ) eindigden als 2de en 3de. Jürgen arriveerde in een groepje op 14'15" van de winnaar en werd als 104de geklasseerd.

De gevreesde afdaling had zijn gevolgen voor leider Thomas Voeckler, die tweemaal uit de bocht ging en tijd verloor op de andere klassementsrijders. De Fransman heeft in het algemene klassement nu nog 1’18” voorsprong op Cadel Evans & 1’22” op Franck Schleck.

 

 
[Terug naar archief]
» » Follow JR on Twitter !
 
 
» » Wheely on the wall !