» » Nieuwsarchief
 
15/07 Wereldkampioen Hushovd beste in 13de etappe Tour
13de gedeelte in de Tour de France & tweede Pyreneeënrit. De renners kregen vandaag een betrekkelijk korte etappe voorgeschoteld, met start in Pau en finish 152 km verderop in Lourdes. Na een aanloop over één beklimming van 3de en een klimmetje van 4de categorie, doemde na 90 km de Col d'Aubisque op. Deze reus buiten categorie was de enige serieuze hindernis vandaag, daarna volgde met de Soulor nog een klein knikje in de afdaling van de Aubisque en ging het in overwegend dalende lijn naar de finish.

Het bijzonder snel afgewerkte eerste wedstrijduur (49 km) stond bol van de aanvalspogingen, die echter allemaal niet ver droegen. Pas aan kilometerpaal 55 kregen 10 renners bewegingsvrijheid en zij begonnen met zes bonusminuten aan de Aubisque.

Aan de voet van de klim ging Thor Hushovd (Garmin - Cervélo) alleen aan de haal en de wereldkampioen kreeg snel het gezelschap van de Fransman Jeremy Roy (FDJ). Die twee bleven even samen, maar halverwege de klim liet laatstgenoemde Hushovd achter.

Na de Tourmalet van gisteren, kwam Roy ook als primus boven op de Aubisque, waardoor hij de nieuwe leider werd in het bergklassement. Zijn landgenoot David Moncoutie (Cofidis) volgde hem als naaste belager op 1', het verslagen peloton stond daar 8’30” in het rood.

In de afdaling ontbond de wereldkampioen nogmaals zijn duivels en zat in een mum van tijd bij Moncoutie. Die twee naderden zienderogen op de eenzame leider, met nog 10 km voor de boeg volgden ze op amper 20”. In de slotfase gooide een beresterke Hushovd nog een troefkaart op tafel. Hij schudde zijn metgezel van hem af, stoomde in één keer door tot bij Roy en liet die eveneens ter plaatse. Een knappe overwinning voor de wereldkampioen, Moncoutie snoepte Roy ook nog de tweede plaats af.

De gele leiderstrui van Thomas Voeckler kwam vandaag nooit in gevaar, de spits van Europ Car blijft het algemene klassement aanvoeren, voor Frank Schleck (Leopard-Trek) en Cadel Evans (BMC). Jürgen arriveerde vandaag op een kwartier en werd als 111de geklasseerd.
 
[Terug naar archief]
» » Follow JR on Twitter !
 
 
» » Wheely on the wall !