» » Nieuwsarchief
 
12/07 Omega Pharma - Loto rules ! Greipel wint 10de etappe
Komende donderdag duiken de renners in de Tour de France het hooggebergte in, vandaag en morgen staan nog twee overgangsritten op het menu.

Na de dramatische 9de etappe en de eerste rustdag van gisteren, werd er in het tiende gedeelte slag geleverd tussen Aurillac en Carmaux, goed voor een totale afstand van 158 km. Hierin kwam geen enkele vlakke kilometer voor, maar bleef ook het hoogteverschil binnen de perken. De renners vonden telkens twee beklimmingen van 3de en 4de categorie op hun weg, de laatste hindernis, de Côte de Mirandol-Bourgnounac (4de cat.) lag op 15 km van de finish.

Het startschot was amper geluwd en we kregen zes leiders. De vijf Fransen Di Gregorio, Minard, Vichot, El Farès en Delaplace kregen de Italiaan Marcato mee en samen gingen ze op pad voor de traditionele vroege vlucht. Het ging pijlsnel in het openingsuur, waarin niet minder dan 51 km werden afgehaspeld !

Het was voor de vluchters dan ook constant knokken, hun maximale voorsprong ging niet boven de 3'30” en konden zodoende nooit geen aanspraak maken op de dagzege.

Met de Côte de Mirandol-Bourgnounac in zicht was de kopgroep een vogel voor de kat en zagen we nog maar eens een staaltje van Omega Pharma - Lotto teamwork. Jelle Vanendert nam het peloton op sleeptouw, waarna Philippe Gilbert zijn duivels ontbond. Phil kreeg vijf renners in steun en zij rolden snel de laatste vluchters op. Het peloton zat hen op de hielen, waarna Phil in de slotfase nog alleen aan de haal ging. 

De Belgische kampioen weerde zich als een duivel in een wijwatervat, maar moest ook plooien voor het peloton. Het pleit werd beslecht in een massaspurt en daarin wist Omega Pharma - Lotto nog een troef uit te spelen ! Het werd een prachtige eindspurt tussen onze André Greipel en Mark Cavendish, waarna André zich schitterend de snelste toonde ! Cavendish & Rojas eindigden als 2de en 3de, Jürgen finishte op de 21ste plaats.

Thomas Voeckler blijft in het geel
 
[Terug naar archief]
» » Follow JR on Twitter !
 
 
» » Wheely on the wall !