» » Nieuwsarchief
 
10/07 Tour de France - Sánchez Gil wint dramatische 9de etappe
Alvorens te genieten van een welverdiende eerste rustdag, moesten de renners in de Tour nog 208 km tot een goed einde brengen. De 9de etappe werd verreden tussen Issoire & Saint-Flour en stond bol van de hellingen. Verspreid over het parcours moesten telkenmale drie beklimmingen van 2de & 3de categorie verteerd worden en volgde in de finale ook nog de Côte du Château d'Alleuze (4de cat.) en aankomst op de Montée des Orgues (eveneens 4de cat.).

Deze lastige etappe kende een traditionele aanhef, maar zou uitdraaien op een dramatische dag voor ons team. Onmiddellijk na de start kregen we een aanval van drie renners en na een lange achtervolging kwam daar nog een trio bij. Die zes mochten de race animeren, maar kregen nooit meer dan 4' voorsprong.

Op de Col du Pas de Peyrol (2de cat.) was de kloof met het peloton reeds gehalveerd, maar in de daaropvolgende afdaling was het drama troef. Bij een aantal valpartijen gingen zowel Omega Pharma - Lotto kopman Jurgen Van den Broeck, als ploegmaat Frederik Willems tegen het asfalt en beiden moesten noodgedwongen de handdoek in de ring gooien.

Dit nieuws zorgde voor heel wat verwarring in het peloton, waardoor het tempo gedrukt werd en de koplopers tot 8' boni kregen. Na de dramatische val van Jurgen, gaat ons team nu zijn pijlen richten op de groene puntentrui van Philippe Gilbert en het waren opnieuw onze mannen die het peloton op sleeptouw namen.

Jürgen & zijn ploegmaten reden kilometerslang op kop van het peloton, maar kregen geen steun. De kloof viel dan ook niet meer te overbruggen, zodat de kopgroep mocht strijden voor de zege. De kopgroep werd door een aanrijding met een volgwagen nog bruusk uitgedund tot drie renners, waarna Luis León Sánchez Gil, Thomas Voeckler en Sandy Casar richting eindstreep snelden.

De Spanjaard Luis León Sánchez Gil (Rabobank) nam in eindspurt de maat van zijn metgezellen, de Fransman Thomas Voeckler (Europcar) finishte als 2de en is de nieuwe leider. Jürgen finishte als 85ste.
 
[Terug naar archief]
» » Follow JR on Twitter !
 
 
» » Wheely on the wall !