» » Nieuwsarchief
 
06/07 Cavendish snelste in 5de etappe Tour

Vijfde etappe in de Tour de France en meteen laatste rit in Bretagne. Vandaag werden de golvende landschappen rond de Finistère en de Côtes-d'Armor doorkruist. Na 45 km moest de Côte de Gurunhuel (4de cat.) beklommen worden en nadien volgden nog 120 overwegend vlakke kilometers. De laatste 70 km liepen langs zee, zodat er een reëel gevaar bestond voor waaiervorming.

De rit ontvouwde zich weer volgens het geijkte scenario. Onmiddellijk na de start kregen vier renners een vrijgeleide, met name Sébastien Turgot (Europcar), José Ivan Gutierrez (Movistar), Tristan Valentin (Cofidis) en Anthony Delaplace (Saur-Sojasun).

Het kwartet bouwde gestaag de kloof uit en kwamen met nog 100 km voor de boeg uit op een maximale voorsprong van 6’. Naarmate de ‘supersprint’ dichterbij kwam zette het peloton enkele tandjes bij en werd de bonus van de koplopers in één klap gehalveerd. De vluchters kregen nog uitstel tot kilometerpaal 125, waarna de hergroepering een feit was.

In de finale waagde eeuwige aanvaller Voeckler nog zijn kans in het gezelschap van zijn landgenoot Roy, maar ook zij moesten plooien voor het peloton. Het werd een bijzonder geanimeerde eindspurt, waarin Philippe Gilbert enkel de duimen moest leggen voor de Brit Mark Cavendish (High Road). Jürgen bracht Gilbert & Greipel in een zetel naar de eindstreep en eindigde in het pak als 74ste. 

Wereldkampioen Thor Hushovd (Garmin – Cervélo) blijft in het geel.

 
[Terug naar archief]
» » Follow JR on Twitter !
 
 
» » Wheely on the wall !